Cum am scapat de acnee


Am ales sa fac aceasta postare pentru a impartasi cu voi experienta dureroasa a pielii mele. 
M-am trezit anul trecut cu o problema prin care cred ca mai toata lumea a trecut la un moment dat. Mi-au aparut niste pustule mari, inflamate, rosii si dureroase pe spate si pe umeri.
Nu o sa va plictisesc cu povesti despre cat de nasol a fost, stiti foarte bine ce implica asta, ce limitari exista si cum te simti cand te uiti in oglinda.
Nu stiu sa va spun de ce mi-au aparut, fata a ramas curata, analizele hormonale mi-au iesit bine, cazuri ereditare nu exista in familia mea si nu am schimbat nimic in rutina mea de curatare.
Initial le-am tratat ca pe niste cosuri normale pana am observat ca se inmultesc si ca dureaza si 2 saptamani pana se vindecau. Am facut prostia maxima pe care stiam ca nu trebuie sa o fac, le storceam. Va spun sincer, nu e o baliverna ce se spune; cand le storci se imprastie bacteria pe piele si ies mai multe. In plus ramai cu urme pe piele si dureaza de 3 ori mai mult sa se vindece .
Am fost si la dermatolog, lucru ce mi-a confirmat inca o data dezinteresul pe care il au medicii din Romania fata de problemele pacientilor.
Nu mi se pare normal sa dau bani ca sa mi se confirme ca e ok tratamentul pe care il folosesc eu.
Apoi, pentru ca a fost boomul de postari despre Brevoxyl in blogosfera, m-am decis sa imi iau si eu. Initial nu m-am tinut de tratament cum trebuie, ba mi-era lene, ba uitam sa imi cumpar un tub nou si pana imi luam altul reapareau cosurile, ba mi-am decolorat prosoapele si m-am enervat etc. Da, aveti mare grija ca e la fel de rau ca clorul. Folositi numai cearceafuri albe, prosoape albe, tricouri albe.
Dupa aceea a venit vara si faptul ca la 40 de grade eu trebuia sa stau cu cardigane cu maneca trei sferturi pe mine m-a impulsionat sa incerc inca o data.
Una din dermatoloage imi recomandase eritromicina pentru cosuri, asa ca am alternat Brevoxylul cu Eryfluid in tratament.

Tratamentul consta in :

Imi faceam baie seara, ma stergeam bine si apoi aplicam Brevoxyl o noapte si Eryfluid cealalta noapte si le alternam asa. Brevoxyl trebuie sa folositi o cantitate destul de mica, la fel cat luati crema sa aplicati pe fata cand va hidratati. Desi se recomanda aplicarea lui locala, Andreea mi-a spus ca mai bine folosesc pe toata suprafata unde se afla focarul de cosuri, dat fiind faptul ca aveam pustule si nu "banalele" cosuri.

Eryfluidul este lichid, se ia o discheta demachianta, se toarna din sticla pe ea si se sterge pe toata suprafata. Ca si comparatie puneti la fel de mult eryfluid cat demachiant puneti pentru a va curata tenul.
La un moment dat, cand eu si acidul salicilic din BHA 2% de la Paula's Choice ne-am sucarit pentru ca imi descuama pielea, m-am gandit ca ar fi mai util pentru problema mea cu cosurile decat pentru puncte negre.
Efectele folosirii BHA-ului s-au vazut din prima saptamana.
Bineinteles am renuntat la storsul cosurilor.
Tratamentul a durat 3 luni, 2 tuburi de Brevoxyl, o juma de sticla de Eryfluid si putin BHA.
Nu stiu exact sa va spun care si-a facut treaba cel mai bine, daca a fost Brevoxyl sau Eryfluid, ce pot sa spun cu siguranta e ca acidul salicilic a fost mana cereasca. 
Se vedea diferenta si de pe o zi pe alta...daca nu foloseam acidul salicilic nu treceau la fel de repede.
 
 
Atat peroxidul de benzoil cat si eritromicina se folosesc cu succes in tratarea acneei. In unele situatii bacteria poate fi rezistenta la una din aceste doua ingrediente, de aceea e bine sa va faceti un control pentru a descoperi care e tratamentul potrivit voua.

Eryfluid costa in jur de 10 ron 30 ml dar e destul de spornic, eu nu am terminat sticla. Contina 4% eritromicina.
Brevoxyl costa aproximativ 25 ron si contine 4% peroxid de benzoil, 40 de grame. Tine cam o luna si jumatate. Eu am avut o suprafata mai mare de acoperita, toata zona de sus a spatelui, umerii si zona imediat umerilor in jos pe brate.
Acidul salicilic este ceva mai problematic, nu se gaseste usor si sunt foarte putine produse care contin asa ceva; eu l-am luat de la Iepurica si am dat cam 90 ron pe el. Contine mult lichid, il am de vreo 7-8 luni si e la jumatate abia. Un dermatolog totusi s-ar putea sa va dea o reteta pentru un produs cu continut de acid salicilic pentru a fi preparat in laboratoarele farmaciilor.

Vreau sa intelegeti ca nu va incurajez in nici un fel sa faceti ca mine, fiecare persoana este diferita, iar dermatologia este un domeniu dificil tocmai pentru ca sunt caracteristici diferite cu milioanele. 
Eu am incercat de capul meu pentru ca nu am avut nici bani nici timp sa ma plimb prin inca 100 de cabinete dermatologice inutile. Daca aveti sensibilitati, alergii si stiti ca tenul vostru reactioneaza urat e bine sa cereti o parere avizata.

3 luni mai tarziu, sunt cosuri free, nu am mai folosit nimic si nu mi-au aparut cosuri de atunci. 
Mai folosesc BHA o data pe saptamana pentru o exfoliere in profunzime.

Va pup
 

Etichete: , , , , , , ,